Chłodnik z awokado i ogórków - KUKBUK
chlodnik awokado kukbuk

Chłodnik z awokado i ogórków

4 porcje

Melon, ogórki i awokado - zielona porcja sycącej, zimnej zupy.

Zaczynamy od przygotowania ogórków do chłodnika i salsy. Ten do salsy dokładnie myjemy i obieramy grubo ze skóry. Siekamy ją w kwadratową kostkę. Z pozostałej części ogórka usuwamy wszystkie pestki. Resztę ogórków obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w małe kawałki. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę, lekko rozgniatamy owoc i miksujemy z ogórkiem. Dodajemy jogurt. Zależy nam na kremowej, jednolitej konsystencji. W trakcie miksowania dodajemy sok z jednej cytryny, zielone curry, jedną łyżkę miodu i doprawiamy solą. Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy salsę. W taką samą kosteczkę jak skórkę z ogórka siekamy melona. Z oleju, jednej łyżki miodu, soli i soku z pozostałej cytryny ukręcamy sos. To z nim łączymy melona, ogórka i świeże zioła. Wylewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy go salsą – lub podajemy ją obok.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: