Chłodnik różowy - KUKBUK
chlodnik kukbuk

Chłodnik różowy

6 porcji

Ten kolor daje nie tylko botwinka, lecz także maliny i rzodkiewki. A do chrupania są tu ogórki małosolne!

Gotujemy buraki w posłodzonej i posolonej wodzie (możemy te także upiec – lekko podlać wodą, przykryć formą spożywczą, piec do miękkości w temperaturze 170 stopni). Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte zalewamy octem i odstawiamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie i na małym ogniu redukujemy do konsystencji syropu. Dodajemy maliny, trzymamy na ogniu 3 minuty, a następnie miksujemy i przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Kilka łyżek przecieru zostawiamy do dekoracji, pozostałą część dodajemy do buraków i mieszamy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt i maślankę, buraki i posiekamy koper (zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Serwujemy z pokruszonym serem, kapką oleju lnianego i koperkiem.

© KUKBUK 2017