Chłodnik na żurku - KUKBUK
chlodnik zurek kukbuk

Chłodnik na żurku

2 porcje

W kuchni może być romantycznie - ten chłodnik wygląda jak deser a smakuje równie bajecznie!

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy je w bulionie na średnim ogniu, aż zmiękną. Wtedy wyjmujemy, a do pozostawionego bulionu wkładamy posiekaną botwinę i gotujemy ją kwadrans. Dolewamy zakwas na żurek i wciąż mieszając, gotujemy jeszcze dwie minuty, aż zupa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie kroimy obranego ogórka w drobną kosteczkę, koperek siekamy grubo, możemy też dodać cienkie plasterki rzodkiewek. Gdy zupa jest już chłodna, dodajemy do niej śmietanę i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli lubimy kwaśne potrawy, możemy też dodać soku z cytryny. Podajemy w schłodzonych miseczkach udekorowany dodatkami, np. jadalnymi kwiatami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: