Chłodnik na zakwasie - KUKBUK
chlodnik zakwas kukbuk

Chłodnik na zakwasie

6 porcji

Chłodnik na zakwasie - smak wakacji u babci i sposób na relaks w kuchni!

Buraczki obieramy bardzo cienko, myjemy i układamy w około 2-litrowym słoju. Dodajemy wodę tak, aby zakryła w całości buraczki (ok. 1 litra), przyprawy, skórkę chleba, po czym zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce. Po mniej więcej 2 dniach w procesie fermentacji wytworzy się piana. Wtedy wyjmujemy skórkę i ponownie szczelnie zakręcamy słoik i odstawiamy na kolejne dwa dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy do użycia. Możemy na nim ugotować barszcz albo chłodnik lub pić na zdrowie codziennie w małych porcjach.

Odcedzony zakwas z buraczków dolewamy do bulionu warzywnego, zagotowujemy, studzimy i mieszamy z maślanką. Równocześnie łodygi boćwiny kroimy w drobną kostkę, a ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce. Na maśle podsmażamy posiekane łodygi buraczków przez mniej więcej 2 minuty, aż delikatnie zmiękną. Wszystkie warzywa i połowę koperku dodajemy do zupy, którą wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Zupę podajemy schłodzoną i posypaną koperkiem, z plasterkiem słoniny, która świetnie podbija intensywny smak zupy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: