Chłodnik na botwinie - KUKBUK
chlodnik botwina kukbuk

Chłodnik na botwinie

6-8 porcji

Nie ma na co czekać, od tego chłodnika trzeba zacząć sezon na botwinę!

Oddzielamy liście i ogonki liściowe od buraczków. Korzenie obieramy, drobno kroimy i gotujemy na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody. Jeśli kolor nie zmienił się na bury, zachowujemy wodę z gotowania. Tymczasem resztę botwiny blanszujemy przez 60 sekund w osolonej wodzie. Kroimy rzodkiewki i ogórki w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Liście i ogonki liściowe botwiny kroimy w półtoracentymetrowe kawałki. Siekamy drobno koperek i szczypiorek. Wrzucamy ogórki, rzodkiewki, botwinę, czosnek i zieleninę do garnka, zalewamy kefirem, zsiadłym mlekiem, maślanką lub ich mieszanką. Dodajemy wodę z gotowania buraczków. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem możemy posypać drobno posiekanym szczawiem. Serwujemy z połówką jajka ugotowanego na twardo lub półtwardo.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: