Chłodnik litewski z okładki - KUKBUK
kukbuk chlodnik litewski

Chłodnik litewski z okładki

6 porcji

Aksamitna, strojna zupa na gorące dni.

Botwinkę myjemy, oddzielamy liście od korzeni. Liście siekamy, korzenie obieramy i ścieramy na tarce.

W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy buraki z posiekanym czosnkiem. Po chwili dorzucamy pocięte liście i smażymy jeszcze 3 minuty. Studzimy. Do botwinki dodajemy zimny jogurt, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Blendujemy na gładko i dobrze schładzamy. Wrzucamy posiekany koperek.

Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem przepiórczym i łyżką kawioru. Możemy doprawić świeżymi ziołami i udekorować parzonymi rakami.

Przepis: Tomasz Królikowski
Zdjęcie: dinnershow studio

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: