Chłodnik bakłażanowy - KUKBUK
chlodnik baklazan kukbuk

Chłodnik bakłażanowy

6 porcji

Czar baba ghanoush, chłód chłodnika, słodycz jeżyn i pomidorów.

Rozgrzewamy grill. Układamy na nim całe bakłażany i pieczemy tak długo, aż zmiękną i zarumienią się z każdej strony (około 40-60 minut). Studzimy i obieramy ze skórki – koniecznie nad drobnym sitkiem, bo płyn ze środka będzie naszą bazą do chłodnika. Ostudzonego bakłażana razem z uzyskanym sokiem miksujemy, dodajemy roztarte w palcach oregano, miód, doprawiamy solą. Mieszamy z sokiem pomidorowym, łyżką orzechów i sosem Worcester. Chłodzimy. Na grillu przypiekamy z dwóch stron wypestkowane papryki oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Zarówno papryka, jak i cebula mają być lekko chrupiące. Ostudzone kroimy w grubą kostkę, solimy i dodajemy do musu bakłażanowego. Natkę pietruszki i czosnek siekamy, umieszczamy w moździerzu (lub blenderze) i ucieramy na pesto z resztą składników. Rwiemy ciabattę na kawałki, podpiekamy na grzanki. Serwujemy chłodnik z kleksem pesto, grzankami, posypujemy cierpkimi jeżynami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: