Chlebki z burakiem - KUKBUK
chlebek burak kukbuk

Chlebki z burakiem

6 - 8 chlebków

W misce łączymy ze sobą mleko, cukier puder i drożdże. Czekamy kilka minut, aż się spienią. Przesianą mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej rozpuszczone drożdże z mlekiem. Dolewamy oliwę, lekko roztrzepane jajko i jogurt. Dobrze mieszamy całą masę. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Układamy je w misce i delikatnie smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą tak, aby przylegała do ciasta, i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. W tym czasie pieczemy lub gotujemy buraka.

Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Uderzamy ciastem w misce, aby opadło, wyjmujemy je i dzielimy na 6-8 równych części. Lekko je rozwałkowujemy, by uzyskały podłużny kształt. Układamy na chlebkach plastry buraka, doprawiamy solą i pieprzem. Na papierze do pieczenia wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 4 minuty. Wyjmujemy, żeby trochę odpoczęły, a następnie wkładamy je znów do piekarnika z funkcją grillowania na kilkanaście sekund, aby się zarumieniły.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: