Chlebek elficki - KUKBUK
chlebek_elficki kukbuk

Chlebek elficki

1 chlebek

Hobbici to prawdziwi mistrzowie ucztowania, a najbardziej lubią przekąski kaloryczne i sycące - jak lembas, elficki chleb.

Jajka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodajemy roztopione masło, a następnie serek homogenizowany. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki sypkie dodajemy do masy jajecznej w dwóch turach i łączymy za pomocą miksera. Na sam koniec do ciasta dodajemy bakalie: wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, morele i orzechy włoskie. Łączymy z ciastem za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy keksowej, wyrównujemy łyżką, a wierzch posypujemy orzechami i płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto jest gotowe, kiedy wykałaczka zanurzona w cieście po wyjęciu jest sucha.

© KUKBUK 2017