Chlebek dyniowy ze słonecznikiem - KUKBUK
Chlebek dyniowy ze słonecznikiem

Chlebek dyniowy ze słonecznikiem

1 foremka

Pyszny jeszcze na gorąco, z masłem i kremowym serkiem. To, co zostanie, można przerobić na tosty francuskie!

W kubku mieszamy mleko, cukier i pokruszone drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W misce łączymy pozostałe składniki, dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części i umieszczamy w nasmarowanych tłuszczem keksówkach. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto pieczemy w 170°C przez 45-55 minut. Gorące ciasto wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.

© KUKBUK 2017