Chleb z ziemniakami, porem i rozmarynem - KUKBUK
chleb ziemniaki kukbuk

Chleb z ziemniakami, porem i rozmarynem

1 bochenek

Połączenie na pozór dziwne, ale efekt oszałamiający. Oto, być może, najlepszy chleb na świecie!

Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc.

Ziemniaki kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą oraz posiekanym rozmarynem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut, raz na jakiś czas mieszając, aby ziemniaki równomiernie się zrumieniły. 10 minut przed końcem pieczenia dorzucamy pokrojonego w cienkie paski pora. Po wyjęciu z piekarnika całość lekko solimy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do zaczynu przygotowanego poprzedniego dnia dodajemy mąkę, drożdże, wodę i sól. Miksujemy wszystko przez kilka minut na gładką masę. W ostatniej chwili dodajemy upieczone ziemniaki i miksujemy tylko do momentu, aż ciasto je wchłonie. Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie wyrzucamy ciasto na lekko posypany mąką blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy ciasto o 90 stopni i ponownie składamy na trzy.

Otrzymaną paczuszkę przekładamy do miski i znów pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie przekładamy ciasto do podłużnej keksówki, dobrze dociskając je do brzegów, przykrywamy folią lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce lub na całą noc do lodówki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez około 40 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: