Chleb z kawą i migdałami - KUKBUK
chleb z kawa migdalami kukbuk

Chleb z kawą i migdałami

1 bochenek

Kawa do śniadania to punkt obowiązkowy. A gdyby tak dodać ją również do chleba?

Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc.

Migdały siekamy i prażymy.

Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy.

Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.

 

Przepis pochodzi z 12 numeru KUKBUK-a.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: