Chleb kakaowy bez wyrabiania - KUKBUK
chleb kakaowy kukbuk

Chleb kakaowy bez wyrabiania

1 chleb

Dobrze smakuje nie tylko z dżemem, my polecamy żółty ser - na przykład dojrzałą goudę.

Pokruszone drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Mąkę i kakao dokładnie mieszamy i przesiewamy do dużej miski. Dodajemy, sól i cukier i rozpuszczone drożdże. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 12 godzin. Na obficie oprószony mąką blat wykładamy ciasto. Zakładamy boki do środka formując kulę. Przekładamy uformowane ciasto do koszyczka do wyrastania chleba wyłożonego ściereczką dokładnie oprószoną mąką. Wierzch posypujemy mąką i przykrywamy kolejną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia objętości, na około 2 godziny. Na przynajmniej około pół godziny przed wypiekaniem chleba wstawiamy żeliwny garnek z przykrywką do rozgrzanego piekarnika do 250°C. Wyrośnięty chleb przekładamy do gorącego garnka, przykrywamy przykrywką i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 20-30 minut, aż skórka ładnie się przyrumieni. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.
Chlebek podajemy z twarożkiem na słodko, kremowym serkiem i całą gamą domowych słodkich przetworów.

 

Przepis i zdjęcie: www.ongolala.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: