Chipsy z kaszy manny i czatnej z rokitnika - KUKBUK
Chipsy z kaszy manny kukbuk

Chipsy z kaszy manny i czatnej z rokitnika

6-8 porcji

Kto by pomyślał, że taka dziecinna kaszka może się zamienić w chrupiące i kuszące chipsy?

Zagotowujemy mleko z dodatkiem cukru i wanilii. Dodajemy kaszę. Gotujemy ją do momentu, aż wchłonie cały płyn. Powstałą gęstą masę z kaszy rozsmarowujemy cienko na pergaminie, a następnie suszymy w ciepłym piekarniku (około 70 stopni) przez mniej więcej 4 godziny. Rozgrzewamy olej do temperatury 160 stopni i smażymy na nim wyschnięte płaty kaszy. Przewracamy co chwilę, by się zarumieniły, a nie spaliły. Serwujemy z czatnejem z rokitnika.

Sok pomarańczowy redukujemy na patelni, aż zostanie go około 200 ml (przez mniej więcej 15 minut). Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na wolnym ogniu wraz ze 100 g masła do momentu, aż staną się całkiem miękkie. Resztę masła podgrzewamy na ogniu, aż się przyrumieni i nabierze zapachu orzechów laskowych. Zdejmujemy z ognia. Do zredukowanego soku dorzucamy surowy rokitnik – małe rude jagódki z zielonego krzewu, bardzo popularnego także w miastach – i gotujemy go około 2 minut. Kiedy skórka na owocach zacznie pękać, dodajemy przypalone masło i cebulę. Doprawiamy odrobiną soli.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: