Chili con carne - KUKBUK
chili con carne kukbuk

Chili con carne

4 porcje

Dobre chili con carne opiera się na mocnych akcentach. Dodajcie trochę kakao i cynamonu dla bardziej autentycznego smaku!

Fasolę gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jedną cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną na niewielkie kawałki włoszczyznę, sól i pieprz. Przez chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i gotujemy kolejne 10 minut. Wrzucamy pomidory i wciąż mieszając, dodajemy kumin, pokrojone czosnek i chili oraz sok z limonki. Wsypujemy fasolę i gotujemy jeszcze przez 20-25 minut. Opcjonalnie można dodać cynamon lub kakao.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tortille nakładamy ser i wstawiamy je na minutę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Na każdym placku układamy farsz chili con carne, śmietanę, pokrojone drobno jalapeño, awokado i odrobinę drugiej czerwonej cebuli. Posypujemy posiekaną kolendrą. Placek zwijamy i grillujemy w temperaturze 160 stopni po 2 minuty z każdej strony.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: