Champignons provençaux - KUKBUK

Champignons provençaux

Na przystawkę, lekki obiad lub kolację – duszone pieczarki po prowansalsku.

Szalotki kroimy w spore kawałki, czosnek tniemy w plasterki – przesmażamy je na oliwie. Kiedy się zeszklą, wlewamy sok z cytryny i białe wino. Uwaga: pryska! Kiedy wino nieco odparuje, dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy około 5 minut, aż zgęstnieje. Umyte pieczarki wrzucamy do tak przygotowanego sosu i dusimy około kwadransa – grzyby powinny nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne. Doprawiamy solą i pieprzem. Prowansalskie pieczarki podajemy jako przystawkę. Najlepiej z pain du césar – najlepszym chlebem świata, który można kupić na placu Republiki w Arles. Rozmarzyłem się!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: