Chałka - KUKBUK
chalka malka kafka kukbuk

Chałka

1 bochenek

Drożdże i cukier rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Wbijamy do niej jajko, dodajemy olej i drożdże. Mieszamy dokładnie i zagniatamy ciasto przez około dziesięć minut, aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy lnianą ścierką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie odkrywamy i uderzamy w nie pięścią, by opadło. Dzielimy na dwie części, a każdą z tych dwóch na kolejne trzy. Z powstałych części formujemy wałeczki, z których zaplatamy dwie chałki.

Wierzchy chałek smarujemy żółtkiem jaja roztrzepanym z wodą i posypujemy sezamem lub cukrem. Pieczemy w 175 stopniach około 25 minut.

Zajadając pyszną chałkę można pozastanawiać się nad tym, jak to się stało, że czasem potrzeba aż Malki Kafki, by człowiek przestał bać się drożdży. Chociaż jak pomyślę, to nie trzeba się nad tym zastanawiać. Przecież ma w sobie coś z greckich bogów, a bogowie mogą więcej.

 

Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: