Chałka z miodem, cynamonem i gałką muszkatołową - KUKBUK
chalka kukbuk makaroniarz

Chałka z miodem, cynamonem i gałką muszkatołową

1 chałka

Mieszanka kuchni nowojorskich Żydów i tradycji Bliskiego Wschodu.

Drożdże wsypujemy do 50 mililitrów letniej wody z odrobiną cukru i czekamy, aż ruszą. Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy miód i resztę wody, dodajemy sól, masło i przyprawy i ubijamy, aż składniki się połączą. Na koniec dokładamy rozpuszczone drożdże i wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto – jeśli to konieczne, podsypujemy mąką. Kiedy ciasto jest zwarte, odkładamy je do miski nasmarowanej oliwą, by wyrosło. Kiedy podwoi objętość, dzielimy je na trzy części. Zaplatamy z nich warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. Smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: