Ceviche z sandacza - KUKBUK
Ceviche sandacz kukbuk

Ceviche z sandacza

1 forma

Meksykańskie ceviche z polskiego sandacza - kompozycja odświeżająca i bardzo zdrowa.

Sandacza dobrze płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, kroimy w kostkę nie większą niż 2×2 cm. Układamy w szklanym naczyniu, delikatnie posypujemy pieprzem i solą morską, zalewamy sokiem z limonek i cytryn i delikatnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekane chili. Odstawiamy na dwie godziny do lodówki, następnie dodajemy drobno pocięte w kostkę 1×1 cm awokado, drobno posiekaną czerwoną cebulę. Dodajemy ziarna granatu. Próbujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz drobno posiekaną pietruszką. Ryba powinna być jak najświeższa, a po marynowaniu zachować jasny biały kolor.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: