Cebule faszerowane mielonym mięsem - KUKBUK
cebula faszerowana kukbuk

Cebule faszerowane mielonym mięsem

4 porcje

Poczciwa cebula nafaszerowana mięsem z pecorino i ziołami robi się słodka, błyszcząca i ujmująca.

Cebule obieramy i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Wyjmujemy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Przecinamy je w poprzek w 2/3 wysokości. Górne części zachowujemy w całości, a dolne wydrążamy. Połowę wydrążonych środków rozdrabniamy blenderem. Mielone mięso mieszamy z odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką, masą cebulową, jajkiem, pecorino, czosnkiem, natką i majerankiem, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Cebule faszerujemy mięsem i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Wino wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i szczyptę majeranku. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż glazura zgęstnieje. Kiedy wierzch mięsa lekko się przyrumieni, przykrywamy cebule odciętymi wierzchołkami, smarujemy je glazurą i zapiekamy jeszcze przez godzinę, aby i one zdążyły się jeszcze zapiec. Ponieważ nie zużyjemy od razu całej glazury, smarujemy nią cebule od czasu do czasu podczas pieczenia.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: