Causa - terrina ziemniaczana na zimno - KUKBUK
terrina ziemniaczana kukbuk

Causa – terrina ziemniaczana na zimno

6-8 porcji

Ziemniaki w wykwintnej formie. Pochwalcie się przed najbliższymi znajomością kuchni peruwiańskiej!

Ziemniaki gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z papryczkami pozbawionymi gniazd nasiennych (dodadzą ziemniakom koloru). Usuwamy z powstałej masy ewentualne włókna i nasionka, po czym schładzamy, żeby lepiej się scaliła. Jajka na twardo, awokado i oliwki kroimy w plasterki, pietruszkę i cebule drobno siekamy.

Cebulę moczymy 10 minut w solonej wodzie, by pozbawić ją ostrości, i odcedzamy. Dodajemy do niej majonez i rozdrobnionego tuńczyka. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

Formę, w której przygotujemy terrinę, wykładamy folią spożywczą, z mniej więcej 1/3 masy paprykowo-ziemniaczanej przygotowujemy pierwszą warstwę, a na niej umieszczamy plastry awokado, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kolejną warstwę z ziemniaków, przekładamy nadzieniem z tuńczyka i cebuli, po czym przykrywamy ostatnią porcją ziemniaków. Wyrównujemy boki, przykrywamy od góry liśćmi sałaty i talerzem, po czym przewracamy do góry nogami. Zdejmujemy folię, wierzch przyozdabiamy oliwkami i jajkiem na twardo.

© KUKBUK 2017