Cassoulet - KUKBUK
kukbuk cassoulet przepis agata wojda

Cassoulet

2-4 porcje

Dzień wcześniej płuczemy fasolę, zalewamy ją wodą i zostawiamy na noc. Namoczoną fasolę osuszamy, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 5 minut i wyławiamy. Do tej samej wody wkładamy skórę wieprzową, boczek, korpus kurczaka, cebulę i marchewkę. Solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy przez 1 godzinę, odławiamy i zachowujemy boczek i skórę, płyn odcedzamy, by uzyskać czysty wywar. Gotujemy w nim fasolę przez 1 godzinę (lub krócej, ważne, aby się nie rozpadła, zmiękła i zachowała kształt). Odcedzamy, zachowując bulion. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, rumienimy na nim kolejno łopatkę wieprzową, kiełbasę i boczek ze skórą – z gotowania. Pokrojoną skórą wykładamy dno naczynia do zapiekania, wrzucamy połowę fasoli, układamy pozbawione kości ćwiartki konfitowanych udek, kawałki boczku i obsmażonej łopatki, dodajemy posiekany czosnek, pozostałą fasolę oraz kiełbaski wieprzowe. Zalewamy częścią bulionu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekamy co najmniej 2 godziny. W trakcie pieczenia doglądamy wilgotności i dolewamy tłustego bulionu. Przypominam: danie powinno być mokre podczas serwowania, z rumianym wystającym na wierzchu mięsem, kaloryczne.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: