Cassatelle di ricotta - KUKBUK
Cassatelle_di_ricotta kukbuk

Cassatelle di ricotta

15 ciastek

kładniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Wyrabiamy krótko i odkładamy ciasto na pół godziny do lodówki, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz – łączymy ze sobą wszystkie składniki, ale nie mieszamy długo, bo zacznie płynąć! Najlepiej odcedzić wcześniej ricottę! Farsz również odstawiamy do lodówki.

Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy koła o średnicy około 12 cm. Nakładamy łyżeczkę farszu, smarujemy brzegi wodą i bardzo dokładnie sklejamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsze są na gorąco. Podajemy z kawą lub z kieliszkiem marsali. Rozmyślamy o Trapani albo o Selinuncie, albo o kwitnących drzewach pomarańczowych. A także o tym, dlaczego rok jest taki krótki i dlaczego nie można podróżować bez przerwy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: