Carpaccio z kalarepy - KUKBUK
carpaccio kalarepa kukbuk

Carpaccio z kalarepy

2 porcje

Lekka, chrupiąca i pyszna - taka jest kalarepa z emulsją z czosnku niedźwiedziego i sałatką z młodych liści. Proste, a jakie dobre!

Namoczoną poprzedniego dnia fasolę gotujemy w nieosolonej wodzie. Kiedy będzie miękka, odcedzamy, studzimy i miksujemy z posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz odrobiną wody z gotowania. Pod koniec dolewamy dwie łyżki oleju słonecznikowego i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kalarepę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wkładamy na kilka minut do wody z kostkami lodu, aby nabrały kruchości. Osuszamy na ręcznikach papierowych. Talerz smarujemy emulsją z fasoli i czosnku, układamy na nim plastry kalarepy i dekorujemy młodymi liśćmi sałat oraz brokułem, ewentualnie skrapiamy kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.

przepis: Piotr Markowski / szef kuchni restauracji Jadalnia w Poznaniu

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: