Carpaccio z kalarepy - KUKBUK
Carpaccio z kalarepy kukbuk

Carpaccio z kalarepy

2 porcje

Kapary, kozi ser i słodkie owoce czynią z kalarepy prawdziwą elegantkę.

Kapary oczyszczamy z soli i odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy je na 24 godziny w ciepłe miejsce, aby się wysuszyły. W rondelku rozgrzewamy olej do 170 stopni i smażymy kapary. Gdy pączki się otworzą i będą chrupiące, wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Kalarepę obieramy i kroimy za pomocą mandoliny na bardzo cienkie plasterki. Rozkładamy ją na talerzu, skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i sokiem z cytryny. Dodajemy świeży tymianek, kozi serek, kilka porzeczek. Na końcu posypujemy kaparami, pieprzem i kwiatem soli. Wielbiciele zdecydowanych smaków mogą dodać filety anchois.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: