Carbonada valdostana - KUKBUK
carbonada kukbuk

Carbonada valdostana

Wołowinę kroimy na średniej wielkości kawałki i nacieramy mąką. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i obsmażamy kawałki mięsa. Można to robić partiami, ważne, by mięso smażyło się równomiernie, z każdej strony. Przekładamy wołowinę do naczynia, które później wstawimy do piekarnika. Na tej samej patelni, na drugiej połowie masła smażymy całe główki cebuli. Przykrywamy nią mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Na tarce ścieramy połowę gałki muszkatołowej. Wlewamy wino i wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod 2 godzinach odkrywamy, ścieramy drugą połówkę gałki muszkatołowej, doprawiamy solą – jeśli było jej za mało – i pieczemy jeszcze pół godziny (ewentualnie do miękkości).

 

Podajemy z polentą albo z kromką porządnego żytniego chleba!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: