Capirotada z mlekiem - KUKBUK
capirotada kukbuk

Capirotada z mlekiem

4 porcje

Mocno kokosowa, lekko anyżowa i bardzo kremowa zapiekanka, do której wykonania warto zużyć suche pieczywo.

Zagotowujemy mleko z anyżem, cukrem i cynamonem. Zdejmujemy je z ognia, gdy cukier się rozpuści. Przecedzamy przez gęste sito, by odsiać nasiona anyżu i laskę cynamonu. Pieczywo kroimy w kromki centymetrowej grubości i przesmażamy na maśle lub oleju. W żaroodpornym naczyniu układamy na spodzie przesmażone tortille (by całość się nie przypaliła), a na nich warstwami: chleb, wiórki kokosowe i bakalie – aż do wyczerpania składników. Zalewamy przecedzonym mlekiem, po czym pieczemy około kwadransa w 180 stopniach. Nasza zapiekanka powinna być zwarta, ale nie sucha.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: