Cacciucco z alicante - KUKBUK
cacciucco zupa kukbuk

Cacciucco z alicante

4-5 porcji

Morszczuk, duże wiaderko przetartych pomidorów, butelka wina do gotowania i pokrojone plastry ziemniaków. Oj, będzie bal!

Natkę siekamy bardzo drobno, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i 2 ząbkami czosnku wyciśniętymi przez praskę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i pomidory przepuszczone przez maszynkę do mięsa. Wlewamy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach doprawiamy solą, miodem i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy połowę płynu. Układamy wszystkie morskie produkty i kawałki ziemniaków. Zalewamy resztką sosu pomidorowego. Zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut. Gotowe cacciucco polewamy oliwą z natką, skrapiamy wierzch sokiem z cytryny i serwujemy z grzankami z bagietki. Rewelacja w swojej prostocie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: