Bliny gryczane ze śledziem i śmietaną - KUKBUK
bliny gryczane sledz kukbuk

Bliny gryczane ze śledziem i śmietaną

6 porcji

Klasyczna przekąska z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Śmietana to obowiązek, zamiast śledzia sprawdzi się łosoś.

W szklance letniego mleka dokładnie mieszamy drożdże i cukier. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. W misce mieszamy mąkę gryczaną, pozostałą część mąki pszennej, resztę mleka, żółtko oraz roztopione masło. Doprawiamy solą. Po upływie odpowiedniej ilości czasu łączymy ciasto z mieszanką drożdży, mleka i mąki. Całość dobrze mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę.

Bliny smażymy na oleju rzepakowym na mocno rozgrzanej patelni. Nakładamy małą porcję ciasta na patelnię i smażymy do chrupkości z obu stron. Usmażone placuszki odkładamy na kilka sekund na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ciepłe ze śmietaną, śledziem, koperkiem i przyprawami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: