Bussolai buranelli - KUKBUK
bussolai kukbuk

Bussolai buranelli

1 blacha

Żółtka ubijamy z cukrem. Wlewamy do nich masło i delikatnie łączymy składniki. Dodajemy esencję waniliową, skórkę cytrynową i limoncello. Wsypujemy mąkę. Krótko zagniatamy ciasto i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na równe części i wałkujemy każdy kawałek w rulonik. Łączymy końce, by uzyskać okrągłe ciastko. Na blasze wyłożonej papierem odkładamy bussolai na kolejne pół godziny, po czym pieczemy około 20 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu przechowujemy w metalowej puszce!

 

PS Tessa Kiros twierdzi, że świetne są z lodami waniliowymi, ale teraz to chyba już za zimno na lody.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: