Burgery i krążki cebulowe - KUKBUK
onion rings kukbuk

Burgery i krążki cebulowe

10 porcji

Soczyste burgery podajcie z chrupiącymi krążkami cebuli w panierce i poczujcie się jak w amerykańskim przydrożnym barze.

Masło ucieramy z mąką i solą, aż masa zacznie przypominać bułkę tartą. Pozostałe składniki o temperaturze pokojowej mieszamy w misce, dodajemy mąkę z masłem, ugniatamy przez 5 minut na jednolitą masę, przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Ciasto zagniatamy kilkakrotnie na lekko podsypanej mąką stolnicy, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk, i zostawiamy pod przykryciem na 45-60 minut. Kiedy podwoi swoją objętość, dzielimy je na porcje o wadze około 50 g i formujemy z nich kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 45-60 minut. Kiedy wyrosną, wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy 15 minut, parując dwukrotnie. Kiedy bułki będą złotobrązowe, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej na kratce.

Cebulę obieramy i kroimy na kawałki, po czym wraz z pozostałymi składnikami mielimy. Z uzyskanej masy formujemy kulki o wadze mniej więcej 50 g i rozpłaszczamy je, by miały średnicę nieco większą niż bułki do hamburgerów. Smażymy na grillu lub patelni do ulubionego stopnia wysmażenia. Podajemy w bułeczkach z piklami.

Cebule obieramy i kroimy w krążki szerokości ½ centymetra. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i wodą. W uzyskanej masie maczamy krążki i smażymy na tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Krążki odsączamy na papierze kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, i przed podaniem solimy.

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: