Burgery jagnięce - KUKBUK
burger jagniecina kukbuk

Burgery jagnięce

2-4 porcje

Burger po śródziemnomorsku? Czemu nie, o ile zrobimy go z jagnięciny i podamy z miętowo-szczypiorkowym relishem!

Mięso jagnięce mielimy, dodajemy czosnek, sól i pieprz i wyrabiamy. Kiedy osiągnie jednolitą i plastyczną konsystencję, formujemy burgery i smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez – w zależności od preferencji – 4 do 6 minut.

Listki mięty odrywamy od gałązek i wrzucamy do blendera. Dodajemy lekko posiekane szczypiorek i czosnek, oliwę, cytrynę, sól i pieprz. Miksujemy wszystko do momentu, aż składniki osiągną względnie gładką konsystencję, ale nie zmielą się na papkę.

Bułeczki przekrawamy na pół, dolne części smarujemy hojnie relishem, układamy na nich burgera jagnięcego, przykrywamy górną częścią bułki. Serwujemy natychmiast.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: