Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami - KUKBUK
ciasto burek KUKBUK Agata Wojda

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami

To wypiek turecki, serbski czy grecki? Kto wie, skąd Agata Wojda przywiozła przepis na wytrawne ciasto na obiad?

Ciasto filo (o yufce będzie później) rozmrażamy bez otwierania opakowania i wyjmowania na światło dzienne. Jest tak delikatne, że natychmiast zaczyna się wysuszać i kruszyć. Zajrzymy do niego, gdy wszystkie elementy będą gotowe.

Botwinę siekamy. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce łączymy pokruszone sery, ziemniaki, botwinę, śmietanę, przeciśnięty czosnek i czarnuszkę. Dodajemy miód, sól i sporo świeżo mielonego pieprzu. Krótko wyrabiamy na niezbyt zwartą masę.

Jajka ubijamy lekko rózgą w miseczce, wlewamy mleko i oliwę, łączymy.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wykładamy na blat ciasto filo. Nakładamy na siebie trzy płaty, smarujemy dokładnie, za pomocą pędzelka mleczną oliwą, przecinamy w połowie. Wzdłuż szerszej krawędzi wykładamy cienką warstwę farszu – zostawiamy po bokach 1½-centymetrowy margines. Zawijamy je lekko do środka, by zatrzymać farsz. Rolujemy od siebie w cygaro. Znów sięgamy po mleko z oliwą i przeciągamy je pędzelkiem po zwiniętym cieście. Skręcamy rulon w ślimaka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ukręcamy tyle ślimaków, na ile wystarczy farszu.

Yufka jest grubsza, nie wymaga układania warstw. Tak jak ciasto na strudel, wykładamy na blat. To okrągłe ciasto, zatem składamy je na pół, przecinamy w połowie, cięciem w dół. Rozkładamy jeden odcięty kawałek (taką połówkę księżyca), smarujemy go jajkami z mlekiem i oliwą – cały i dokładnie. Wzdłuż prostego boku wykładamy farsz, zamykamy odrobinę boki i rolujemy tak jak filo.

Ciasto – i filo, i yufkę – pieczemy 40-45 minut. Podajemy z kubkiem barszczu lub kefiru z koprem i solą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: