Buraczany przekładaniec z orzechami, śmietaną i przyprawami korzennymi - KUKBUK
burak orzechy kukbuk

Buraczany przekładaniec z orzechami, śmietaną i przyprawami korzennymi

2 porcje

Buraka zawijamy w folię i pieczemy ok 30-40 min do miękkości. Gdy już będzie jędrny i miękki, wyjmujemy go z piekarnika i schładzamy, aby ładnie dał się obrać. Kroimy w cieniutkie plastry.

Śmietanę (pamiętajmy, aby była mocno schłodzona) ubijamy do sztywności z cukrem i cynamonem.

Goździki miażdżymy w moździerzu na pył. Dodajemy cukier i orzechy i rozcieramy. Gdy masa zacznie być zwarta, dodajemy śmietanę.

Na talerzach układamy kolejno plasterki buraka, porcje masy orzechowej, buraka, bitą śmietanę i przykrywamy całość ostatnim plasterkiem buraka. Dekorujemy resztą bitej śmietany i orzechami.

Smakuje wybornie!

 

Przepis i zdjęcie: lendryggen.blogspot.com

© KUKBUK 2017