Buły drożdżowe serowe ze skórką cytrynową - KUKBUK
serowe drozdzowki kukbuk

Buły drożdżowe serowe ze skórką cytrynową

10 sztuk

Ta buła osłodzi wam poranek, warto też zostawić sobie kawałek do popołudniowej herbaty.

Mleko z łyżeczką cukru wlewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.

Masło roztapiamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i esencję waniliową, zostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy w misce trzepaczką.

Do dużej miski przesiewamy 260 g mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz masło z mlekiem, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie jeszcze raz i dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, napowietrzając je dokładnie, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 10 równych części i formujemy w kule, które układamy na wyłożonych papierem blachach, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

Twarożek mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia, wkładamy w nie łyżeczką masę serową, a na wierzchu kładziemy po dwie suszone żurawiny. Smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem z mlekiem i ewentualnie cukrem pudrem.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bułeczki przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor (jeśli przypiekają się zbyt szybko, nakrywamy je folią aluminiową).

Kiedy buły przestygną, można je posypać cukrem pudrem.

 

przepis: Ania Matuszczak / orajtkitchen.blogspot.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: