Bułki z suszonymi pomidorami - KUKBUK
Bulki z suszonymi pomidorami kukbuk

Bułki z suszonymi pomidorami

6 sztuk

Mieszamy drożdże z połową ciepłej wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Rozpuszczone drożdże razem z oliwą powoli dodajemy do mąki. Dodajemy łyżeczkę soli. Dobrze mieszamy, dodajemy pozostałą wodę. Przenosimy ciasto na deskę lekko oprószoną mąką i wygniatamy około 10 minut do czasu, aż stanie się elastyczne. Zagniecione ciasto układamy w misce, delikatnie skrapiamy oliwą i nakrywamy folią spożywczą, aby nie wyschło. Po około półtorej godziny powinno być gotowe do wypieku. Wtedy dzielimy ciasto na porcje, formujemy bułki i w ich środek wkładamy suszone pomidory ze szczyptą suszonego oregano. Formujemy kule i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i delikatnie smarujemy nim bułki za pomocą pędzelka. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: