Bułki dyniowe - KUKBUK
bulki dyniowe kukbuk

Bułki dyniowe

8 porcji

Gdy nadchodzi jesień, wpadamy w obsesję i pomarańczowe, lekko słodkie puree z dyni ląduje prawie wszędzie. Wpadło nawet do bułek!

Dynię kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy i ugniatamy na puree. W dużej misce łączymy ciepłą wodę z drożdżami i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy puree dyniowe, mleko, cukier, sól, roztopione masło i mąkę. Drewnianą łyżką mieszamy na jednolitą masę. jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy mąki. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i posypujemy wierzch mąką. Rozpłaszczamy ciasto i dzielimy na 20 równych części. Przygotowujemy 20 kawałków sznurka kuchennego. Formujemy kuleczki i od razu układamy na sznurku. Delikatnie oplątujemy kulki sznurkiem, nie zaciągając mocno, inaczej po podrośnięciu sznurki wejdą do środka bułek. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Odstawiamy do podrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu.

Wierzch bułek smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w dolnej części piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, przez 20 minut.

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: