Bułki drożdżowe ze śliwkami - KUKBUK
drozdzowki ze sliwka kukbuk

Bułki drożdżowe ze śliwkami

6 bułeczek

To nie taka zwykła drożdżówka - kryje w sobie rum i chrupie od orzeszków ziemnych.

Przygotowujemy rozczyn z drożdży. W rondelku podgrzewamy mleko z łyżką cukru, dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki, wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie w drugim rondlu rozpuszczamy masło, a w misce ucieramy na kogel-mogel jajka z cukrem.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży oraz utarte jajka z cukrem, ciasto wyrabiamy. Dodajemy masło i wyrabiamy ponownie, przez kilka minut. Ciasto musi się dokładnie połączyć z masłem i napowietrzyć. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

W tym czasie śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do rondla z grubym dnem, dodajemy cynamon, cukier oraz rum, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, uderzając pięścią, a następnie pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Śliwki w rumie studzimy i odsączamy od powstałego musu (zostawiamy go do polania bułek). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto obtaczamy dokładnie z każdej strony w mące. Urywamy kawałki ciasta, a następnie rozciągamy dłonią na placek. Środek placka smarujemy łyżką dżemu pomarańczowego, zostawiając margines, aby dżem nie wypłynął z bułki podczas pieczenia. Układamy odsączone śliwki, zwijamy w rulon, brzegi składając do środka i tworząc ślimak. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut na złoto-brązowy kolor. Studzimy, smarujemy musem-glazurą ze śliwek i rumu, dodatkowo można posypać prażonymi posiekanymi orzechami ziemnymi.

Idealne na chłodne już poranki, tylko we dwoje.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: