Bulion warzywny - KUKBUK
bulion warzywny kukbuk

Bulion warzywny

4-6 porcji

Żeby nadać bulionowi warzywnemu wyrazisty smak, dorzućcie do niego cebulę przypieczoną na palniku gazowym.

Marchewkę, seler, pietruszkę, białą część pora oraz boczniaki kroimy w drobną kostkę, kapustę siekamy. Cebulę i czosnek opalamy nad palnikiem kuchenki lub pieczemy w piekarniku, aż się na zewnątrz przypalą. Wkładamy warzywa do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Zalewamy wszystko zimną wodą, wstawiamy na mały gaz i gotujemy. Po 2 godzinach zdejmujemy bulion z ognia i odstawiamy, by nabrał smaku. Po godzinie przecedzamy go przez bardzo drobne sitko lub gazę. Podajemy z makaronem, warzywami z gotowania lub delikatnie zblanszowanymi sezonowymi dodatkami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: