Bulion rybny - KUKBUK
bulion_rybny kukbuk

Bulion rybny

4 porcje

Jeśli chodzi o bulion, diabeł tkwi w szczegółach. Sekretem tego jest szafran.

Ryby dokładnie opłukujemy zimną woda i przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz szafranu i podgrzewamy, aż wino się zagotuje i odparuje z niego alkohol. Teraz dolewamy tyle wody, żeby cała zawartość garnka została przykryta, i zagotowujemy całość na niewielkim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 40 minut, po czym bardzo delikatnie przelewamy bulion przez sitko do innego garnka. Do czystego bulionu dodajemy szafran, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy przez 10 minut. Bulion będzie delikatnie mętny. Jeśli chcemy, by był bardziej przejrzysty, możemy przefiltrować go przez ręcznik papierowy lub gazę.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: