Bulion z kaczki z glonami wakame i makaronem shirataki - KUKBUK
Bulion z kaczki kukbuk

Bulion z kaczki z glonami wakame i makaronem shirataki

4 porcje

Rzodkiewki myjemy i kroimy na pół. Zalewamy octem i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Cebulę i imbir opalamy nad ogniem do momentu, aż z zewnątrz ciut się przypalą. Cebulę, kacze korpusy i szyje, anyż, czosnek i cynamon wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na mały ogień. Gotujemy 4 godziny, co jakiś czas zdejmując szumowiny. Pod koniec gotowania zdejmujemy łyżką nadmiar tłuszczu i dodajemy kacze piersi. Bulion doprawiamy do smaku sosem sojowym i rybnym.

 

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Glony zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie je odsączamy,

 

Do miski nakładamy porcję makaronu i grzybów, pokrojoną pierś z kaczki oraz łyżkę glonów. Zalewamy całość wrzącym bulionem. Dekorujemy sezamem i posiekaną dymką. W oddzielnej miseczce podajemy zamarynowane w occie rzodkiewki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: