Bulion grzybowy z karmelizowanymi prawdziwkami - KUKBUK
bulion grzybowy kukbuk

Bulion grzybowy z karmelizowanymi prawdziwkami

4 porcje

Zupa grzybowa to comfort food z dzieciństwa, który warto podkręcić czerwonym winem i karmelizowanym prawdziwkiem.

Suszone grzyby moczymy przez 40 minut w niedużej ilości wrzątku. Cebulę wraz z łupiną i czosnek opalamy nad palnikiem lub w piekarniku, aż mocno się przyrumienią. Grzyby wrzucamy do garnka razem z wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, cebulę, obrane i pokrojone na kawałki marchewkę, pietruszkę, por i seler oraz zioła, zalewamy wszystko winem i zagotowujemy. Po pięciu minutach dolewamy tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki, i gotujemy. Po 1,5 godziny przelewamy bulion przez sitko do innego garnka i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Prawdziwki przekrawamy na pół i podsmażamy na maśle, aż się zrumienią. Przekładamy je na talerz i zalewamy porcją bulionu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: