Bulion na gęsinie, suszonych owocach i podgrzybkach - KUKBUK
bulion gesina kukbuk

Bulion na gęsinie, suszonych owocach i podgrzybkach

3 porcje

Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie i bardzo dokładnie czyścimy palcami, żeby pozbyć się piachu, a uniknąć ich gotowania obok i utraty smaku. Włoszczyznę, cebulę, korpus ze skrzydłami, anyż, liście laurowe i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą do 3 centymetrów powyżej zawartości. Zostawiamy na 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dorzucamy suszone owoce, czosnek i grzyby. Odrobinę solimy i jeśli mamy skórę z wędzonego półgęska, teraz ją dorzucamy. Czekamy cierpliwie kolejne 40 minut, czyli do momentu uzyskania esencjonalnego bulionu, pachnącego świętami. Wyjmujemy wszystkie zbędne elementy: włoszczyznę, korpus, jabłka. Odławiamy grzyby, śliwki i drobno je siekamy. Wrzucamy do zupy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i serwujemy z pierogami, kaszą gryczaną, pieczoną gęsią lub półgęskiem. Kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa raz, po niej wędruje kawałek upieczonej gęsi lub półgęska pierś, przesmażona cebula. Wyrabiamy farsz, dodając tłuszcz z pieczenia gęsi. Kilku wędzonych śliwek nie zaszkodzi przepuścić dla smaku. Wszystko chowamy w ciasto pierogowe i zatapiamy w gorącym bulionie na talerzu. Strasznie muszę tej zupy pilnować przed kucharzami…

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: