Bulion dashi z marynowanym tofu i dymką - KUKBUK
bulion dashi kukbuk

Bulion dashi z marynowanym tofu i dymką

4 porcje

Ta zupa to esencja japońskiej prostoty. Wystarczy dobry bulion z kilku składników, tofu i dymka.

Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym i oleju sezamowym z dodatkiem czosnku i imbiru. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kombu i odstawiamy. Po godzinie wstawiamy garnek na gaz, doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy jeszcze przez parę minut i wyciągamy wodorosty oraz zdejmujemy powstałe szumowiny. Dodajemy płatki tuńczyka i gotujemy od 10 do 40 minut w zależności od tego, jak intensywny smak tuńczyka chcemy osiągnąć. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy odsączone tofu i doprawiamy całość solą i pieprzem. Bulion podajemy z posiekaną dymką.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: