Bulgur z soczewicą i warzywami - KUKBUK
agata wojda kasza bulgur kukbuk

Bulgur z soczewicą i warzywami

4-6 porcji

Sycący i zdrowy obiad, który pomoże smacznie przetrwać bury przednówek.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej słonecznikowy. Cebule kroimy w ósemki, rozdzielamy na płatki i porządnie rumienimy – w trakcie dodajemy odrobinę cukru i mieszamy regularnie. Soczewicę płuczemy zimną wodą, odsączamy i wrzucamy do gotowej cebuli. Po 3 minutach dorzucamy bulgur i zaczynamy wlewać gorący bulion, pilnując, aby nie przywierało do dna. Daikon i marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach i dorzucamy do garnka. Doprawiamy sumakiem, ras el-hanout, solą i papryką, ewentualnie zatapiamy rodzynki i migdały. Podlewamy bulionem, dopóki cały nie zniknie. Przygotowanie trwa około 15 minut – kasza nie powinna być zbyt miękka, za to lekko kleista. Ostatni etap to dodanie oleju z orzechów włoskich i octu jabłkowego. Serwujemy natychmiast – do dań mięsnych. U mnie bez bakalii, za to na wywarze rybnym i jako dodatek do rybnego obiadu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: