Bulgur z bakłażanem, orzechami włoskimi, cynamonem i sosem szpinakowym - KUKBUK
bulgur baklazan orzechy kukbuk

Bulgur z bakłażanem, orzechami włoskimi, cynamonem i sosem szpinakowym

4 porcje

Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy na długie paski. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy przez 5 minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i wsypujemy kaszę. Zalewamy gorącym bulionem i solimy. Zagotowujemy i maksymalnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 15 minut i dorzucamy kawałki masła, odsączone orzechy i cynamon. Przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut na małym ogniu.

Przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy śmietanę. Wrzucamy fetę i zgnieciony czosnek i mieszając, rozpuszczamy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Blendujemy. Dodajemy do szpinaku, dokładamy otartą skórkę i sok z cytryny. Możemy ponownie zmiksować. (Sosu nie przechowujemy – powinien być podany natychmiast).

Ciepłą kaszę przekładamy do szerokiego naczynia. Układamy na niej kawałki bakłażanów i skrapiamy je sokiem z cytryny. Obok stawiamy sos. I karkówkę z grilla lub rybę.

  • Ewelina Ska

    co robimy z bakłażanem po pokrojeniu? pieczemy, smażymy?

© KUKBUK 2017