Bułeczki ze śliwkami - KUKBUK
bulki ze sliwkami kukbuk

Bułeczki ze śliwkami

1 blacha

W dużej misce rozcieramy świeże drożdże z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ciepłe mleko i około 4 łyżki mąki – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn na godzinę, aż podwoi objętość. Obie mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajka, śmietanę, sól oraz roztopione, ale przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto przebijamy pięścią i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie.

Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Następnie każdą połówkę kroimy na pół najpierw wzdłuż, a potem w szerz. Pokrojone przekładamy do miski, dodajemy cukier z lawendą, cynamon i nalewkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Na dużym kawałku pergaminu do pieczenia cienko rozwałkowujemy schłodzone ciasto (powinno mieć grubość maksymalnie 5 mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrawamy duże krążki. Każdy krążek rozciągamy lekko na dłoni (dobrze wyrobione ciasto będzie sprężyste i może nam kurczyć się w dłoni), napełniamy niepełną łyżką farszu i zlepiamy, bardzo mocno dociskając brzegi jednocześnie formując okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki układamy partiami na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem do pieczenia, smarujemy mlekiem roztrzepanym z całym jajkiem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 160 C. Przed końcem pieczenia możemy posmarować bułeczki jeszcze raz, będą wtedy ładnie błyszczały. Upieczone bułki studzimy na kratce.

 

Więcej przepisów Eweliny Majdak.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: