Bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi - KUKBUK
buleczki z jajkiem kukbuk

Bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi

14 porcji

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczywa. Proponujemy złote zawijasy z miętą.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy wgłębienie, wsypujemy drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem oraz dodajemy olej, jajka i sól. Mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 minut. Dorzucamy kardamon, nasiona kopru włoskiego i posiekaną miętę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Formujemy kulę i wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

 

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, po czym dzielimy na 14 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który skręcamy w ślimaczek. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku każdej bułeczki umieszczamy ugotowane jajko. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

Po upływie tego czasu roztrzepujemy żółtko z łyżeczką wody i smarujemy nim bułeczki z wierzchu. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Przepis i zdjęcia: Anna Chwistek http://www.studiokuchnia.pl/

  • Patryk

    takie jajka je się razem ze skorupkami? :O

  • Kasia KaMa

    podłączam się do pytania. czy skorupka na zdjęciu to dla efektu wizualnego czy da się jeść?

    • Kasia Stadejek

      Jajko się wyjmuje i zjada oddzielnie 🙂

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: