Bułeczki z anchovies - KUKBUK
Bułeczki z anchovies kukbuk

Bułeczki z anchovies

12 porcji

Przygotowujemy pastę z anchovies, łącząc rozgniecione widelcem rybki z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną tymianku.

Masło ucieramy na tarce i dodajemy do mąki z solą i cukrem. Rozcieramy dokładnie, by nie było dużych kawałków. Drożdże łączymy z mlekiem i jednym jajkiem, po czym dodajemy je do mąki. Tak powstałe ciasto zagniatamy przez 5 minut. Odstawiamy je na kwadrans i zagniatamy kilka razy, znów odstawiamy na pół godziny, ponownie zagniatamy, a po 30 minutach dzielimy na 25-gramowe kawałki. W środek każdego kawałka wkładamy po łyżeczce pasty z anchovies i zawijamy w ciasną kulkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Wierzch bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach z piecem wyposażonym w parę lub z brytfanką wypełnioną wrzątkiem ustawioną na początku pieczenia pod górką grzałką. To sprawi, że bułeczki lepiej wyrosną i będą bardziej chrupiące.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: