Bułeczki z rozmarynem i rodzynkami - KUKBUK
buleczki rozmaryn kukbuk

Bułeczki z rozmarynem i rodzynkami

ok 4-5 bułeczek

Bułeczki z rozmarynem i rodzynkami

Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie pół godziny przed wyrabianiem ciasta. Mąkę, drożdże w proszku, oliwę, sól i cukier wsypujemy do misy miksera i przy użyciu haka mieszamy. Dodajemy powoli wodę z namoczonych rodzynek do momentu, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, następnie wsypujemy rodzynki i posiekany rozmaryn. Zatrzymujemy mikser i wyrabiamy chwilę ciasto ręką. Formujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy aż do podwojenia objętości. Formujemy małe kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 20 minut lub do momentu, aż będą rumiane.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: